Vakum - Membran Presleri ve Tam Otomatik Pim Sistemi

1 - TRANSFORM serisi :

Bu model genel amaçlı normal bir hidrolik pres makinesinden dönüştürülerek geliştirilmiştir. Gövde yapısı olarak da oldukça benzerdir. Dolayısıyla, vakum-membran presi olarak kullanılmanın yanı sıra, kapı, kaplama, laminat ve bunun gibi pek çok malzemenin preslenmesi için de normal bir pres makinesi gibi kullanılabilir. Tek parça çelik delinerek yapılan ısı plakaları yağ ile ısıtılıp, özel dolaşım sistemi sayesinde plakalarda homojen ısı dağılımı sağlanmıştır. Bu makine standart olarak tek, istek üzerine çift tepsili olarak üretilmektedir. Standart tepsi ölçüsü 1400 x 2500 mm’dir. Tepsi hareketleri el ile yapılır. Baskı sırasındaki işletim döngüsü ise tamamen otomatik gerçekleşmektedir. Bunun için makine çok fonksiyonlu bir PLC ile desteklenmiştir. Vakum, membran veya vakum+membran çalışma şekilleri için istenilen program türü seçilerek çok çeşitli işler yapmak mümkündür. İşletim döngüsü ile ilgili yapılan programların hafızaya alınabilmesi, kullanıcı için büyük kolaylık sağlamaktadır. Böylece değişik kalınlık ve/veya renkteki PVC türleri için farklı programlar yapılıp hafızaya alındıktan sonra, istendiği zaman kolayca hafızadan yüklenip hemen çalışmaya başlanır. Bu işlemler 7 inçlik dokunmatik ekran ve görsel programlama sayesinde kullanıcı için çok basit bir hale getirilmiştir. Membranlı veya membransız baskı seçimi kumanda dolabı üzerindeki tek tuş ile yapılır. Membranın makineye sökülüp takılması ise birkaç dakikalık bir iştir. Toplamda 3.5+1 kg/cm2’lik basınç ile çalışan bu model, 0.2 ve 0.4 kalınlığındaki her türlü mat PVC folyo ve doğal ağaç kaplama kapak ve kapı işleri için idealdir. Ayrıca orta kalitede parlak PVC (high gloss) kapak işleri için de kullanılabilir.

2 - FORMA serisi :

Temel olarak vakum-membran presi olarak tasarlanan bu model, Transform serisinin tüm özelliklerine sahiptir. Standart olarak 1400 x 3200 mm ölçüsünde ve çift tablalı olarak üretilen Forma serisinde tabla hareketleri de otomatiktir. Dolayısıyla bu model tam otomatik olarak çalışır. İstenildiğinde manuel konuma geçirerek tüm makineyi elle kumanda etmek de mümkündür. Toplamda 6+1 kg/cm2’lik basınç ile çalışan bu makine, 0.2, 0.4 ve 0.6 mm kalınlığında her türlü mat PVC kapak, kapı ve doğal kaplama işlerinin yanı sıra parlak PVC (high gloss) kapak ve kapı işleri için de mükemmel sonuçlar verir. Uyguladığı basınç ile en iyi yapışmayı sağlar. İstek üzerine yardımcı hava bölmesi ve sıcak hava üfleme seçenekleri ile optimum çalışma şartlarını sunar. Yüksek basınç sayesinde görece düşük sıcaklıklarda baskı yapmak mümkündür ve böylece parlak PVC işlerinde portakal yüzeyi olarak tabir edilen sorunu ortadan kaldırır. Yardımcı hava bölmesi sayesinde, membranlı ve membransız çalışmalar için makine üzerindeki membranı söküp takmaya gerek yoktur. Çalışma biçimleri arasındaki geçiş, makine üzerindeki bir tuş ile kolayca yapılır. Bu özellikleri sayesinde makineyi, değişik işlere göre çeşitli biçimlerde çalıştırmak mümkündür. Forma serisi makinelere otomatik membran gerdirme sistemi takılabilmektedir. Böylece membran sürekli doğru gerginlikte ve düzgünlükte kalarak operatörün işini kolaylaştırır ve baskı kalitesini yükseltir.

3 - Tam Otomatik Pim Sistemi

As Metal Ar-Ge biriminin ortaya çıkardığı tam otomatik pim sistemi, As Metal marka Transform ve Forma serisi makinelere yerleştirilebildiği gibi, kompakt tasarımı sayesinde diğer üreticilerin vakum-membran pres makinelerine de yerleştirilebilmektedir. Bu otomatik pim sistemi, bir veya birden çok tablalı makinelere uygulanabilir ve istenilen tabla ölçülerinde yapılabilir. Makinenin içine 1 adet pim mekanizması yerleştirildiğinden, tabla sayısının artması durumunda maliyet as miktarda etkilenmektedir.

İşleyiş şekli aşağıdaki gibidir:

a) Tablalara yerleştirilen parçaların konumu ve büyüklüğü, yüksek çözünürlüklü özel bir elektronik okuyucu tarafından tespit edilir.

b) Bu okuyucudan gelen bilgiler PLC’ye gönderilir. Alınan bilgi özel bir filtre algoritmasından geçirilerek işleme hazır hale getirilir.

c) PLC makine içindeki pimleri düzenler ve baskıya hazır hale getirir.

Tüm bu işlemler yaklaşık 40 saniye içerisinde tamamlanır. Böylece basılacak parçaların altını yükseltmek için kaybedilen ön hazırlık zamanı ciddi biçimde geri kazanılmış olur.

Bu haber yazısı “Mobilya Dergisi” ve “Ağaç Makineleri” dergilerinde yayınlanmıştır.

Fotograf / Video Galerisi